για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

                    ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

images

 

ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ : ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί τους τελευταίους μήνες από τους κυρίαρχους και αφορά τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, αποτελεί μια ακόμα εκδοχή  του δόγματος της μηδενικής ανοχής. Άλλη μια στιγμή της ευρύτερης όξυνσης του κοινωνικού και ταξικού πολέμου που διεξάγει η εγχώρια και υπερεθνική κυριαρχία τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο με πρόσχημα την «οικονομική κρίση» και την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας λοιπόν δεν προήλθαν από το πουθενά. Είναι κομμάτι αυτής της ίδιας αναδιάρθρωσης  των μοντέλων διαχείρισης της κοινωνίας από τους κυριαρχικούς μηχανισμούς που συμπυκνώνεται στη μορφή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Το κράτος άλλωστε έχει προλειάνει το έδαφος με την εντεινόμενη τρομοϋστερία και στοχοποίηση αγωνιστών με αφορμή την απόδραση του Χ. Ξηρού, τις εισβολές σε σπίτια αναρχικών και άλλων αγωνιζόμενων, την ανέγερση στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες και άλλες «αποκλίνουσες» κοινωνικές ομάδες (οροθετικές, τοξικοεξαρτημένους/ες, κλπ), τις επιστρατεύσεις των απεργών και την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

ΦΥΛΑΚΗ ΤΥΠΟΥ Γ: ΜΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την δημιουργία φυλακών τύπου Γ, στις οποίες θα εγκλείονται όσοι/ες βαπτίζονται από το κράτος και τους θεαματικούς μηχανισμούς ως «τρομοκράτες», αλλά και όσες/οι κρατούμενοι/ες δεν συμβιβάζονται με την φρικτή πραγματικότητα των φυλακών και διεκδικούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Οι κρατούμενοι/ες στις φυλακές αυτές θα βρίσκονται ακόμα περισσότερο απομονωμένοι/ες από την κοινωνία εκτός των τειχών (κατάργηση των αδειών, περιορισμός των επισκεπτηρίων), αλλά και διαχωρισμένοι/ες από τους/τις υπόλοιπους/ες κρατούμενους/ες. Η επιτήρηση των φυλακισμένων θα βρίσκεται στα χέρια ειδικών σωμάτων της ΕΛ.ΑΣ, θα δημιουργηθούν συνθήκες υπερελέγχου, με κάμερες σε κάθε γωνιά της φυλακής, καθώς και θα αναπροσαρμοστούν οι όροι αποφυλάκισης με την επιβολή των 10 ετών ως ελάχιστο χρόνο παραμονής στο κολαστήριο τύπου Γ. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος στοχεύει στην ψυχολογική και πνευματική εξόντωση των φυλακισμένων, ενώ ταυτόχρονα αποβλέπει στον εκφοβισμό και τον παραδειγματισμό όσων, έξω από τα τείχη, αντιστέκονται ενάντια στο καθεστώς. Παράλληλα, προωθείται ο χαφιεδισμός καθώς όσες/οι κρατούμενοι/ες θα συνεργάζονται με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ή θα παρέχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό από τις διωκτικές αρχές καταζητούμενων αγωνιστών, θα τους παρέχονται ευεργετήματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι φυλακές («ειδικές» και «κανονικές») αποτελούν το φόβητρο της πειθάρχησης και της υποταγής, εμφανιζόμενες ως αναγκαίες για την αδιάλειπτη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας. Απέναντι στο τερατούργημα των φυλακών καθώς και στην συνολικότερη όξυνση της κυριαρχικής επέλασης πάνω στις ζωές μας, όλοι/ες εμείς, «οι από κάτω», δεν έχουμε παρά να αντισταθούμε χτίζοντας κοινότητες αγώνα, ισότητας και ελευθερίας μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαστροφικού κόσμου της εξουσίας και της εκμετάλλευσης που γεννά εκτρώματα, όπως οι φυλακές. Επιπλέον, να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε όλους τους κρατούμενους που παλεύουν ενάντια στις νέες συνθήκες κράτησης τους και μάχονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

                    ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ
                         ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/Η

 

Σημείωση: Οι φυλακές τύπου Γ, όπως προβλέπεται, προορίζονται για άντρες κρατούμενους. Αν και κάτι τέτοιο μας είναι γνωστό, επιμένουμε να χρησιμοποιούμε και τα δύο γένη στο κομμάτι του κειμένου που περιγράφει τις νέες συνθήκες κράτησης. Το να μην υιοθετήσουμε στο κείμενό μας τους κανονικοποιημένους έμφυλους διαχωρισμούς μέσω των οποίων, όπως φαίνεται, αναγνωρίζεται ως απειλή μόνο ο άντρας αγωνιζόμενος, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Για εμάς όλοι και όλες είμαστε το ίδιο “τρομοκράτες” και έτοιμες/οι να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη των επιλογών μας. 

 

 

Αυτόνομο σχήμα ιστορικού- αρχαιολογικού

 

 

Πανό αναρτημένο στη φιλοσοφική από τα αυτόνομα σχήματα φλσ:

P1020961