Περί γενικών συνελεύσεων

Ως αυτόνομο σχήμα ιστορικού αρχαιολογικού θέλουμε να καταδείξουμε τον τρόπο διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων του συλλόγου και να διασαφηνίσουμε την στάση μας απέναντι τους.

Για εμάς οι συνελεύσεις αυτές αντανακλούν κι αναπαράγουν το κυρίαρχο μοντέλο θεσμοποιημένου διαλόγου και λήψης αποφάσεων των σάπιων αστικών δημοκρατιών. Οι διαδικασίες αυτές είναι απόλυτα τυποποιημένες με συντονιστές και επικεφαλής, με πλαίσια από τα πάνω, ειδικούς αναλυτές και παντελή έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου. Οι ιεραρχίες είναι εξόφθαλμες με ινστρούχτορες και καθοδηγητές να κατευθύνουν τη διαδικασία. Η φοιτήτρια, ακόμη κι αν αρθρώσει οποιονδήποτε λόγο μέσα στη συνέλευση, ουσιαστικά ο μόνος ρόλος της είναι η επικύρωση ήδη παρμένων αποφάσεων. Αναπαράγεται με αυτόν τον τρόπο η κουλτούρα της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης, οι οποίες νομιμοποιούνται μέσω της ψηφοφορίας και της έστω και τυπικής συμμετοχής στις διαδικασίες αυτές.

Για τους λόγους αυτούς η συνέλευση ως διαδικασία δε μας χωράει ούτε επιθυμούμε να την αναγνωρίσουμε μέσα από μια συμβατική συμμετοχή σε αυτήν. Δεν επιθυμούμε να διαιωνίσουμε την λογική των πλαισίων και της ψηφοφορίας, αλλά επιλέγουμε να την αντιμετωπίζουμε ως πεδίο παρέμβασης και διάχυσης των λόγων μας.

Για εμάς οι συνελεύσεις αποτελούν σημείο συνάντησης, ζύμωσης και συνδιαμόρφωσης, όπου λειτουργούμε αντιιεραρχικά, αυτοοργανωμένα, αδιαμεσολάβητα και από τα κάτω. Δεν αναγνωρίζουμε άλλους ως ειδικούς να μιλήσουνε για τα προβλήματά μας και να δώσουν λύσεις σε αυτά παρά μόνο τους εαυτούς μας. Δε μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε  θεσμική επικύρωση των διεκδικήσεων μας και των διαδικασιών μέσα από τις οποίες εκφράζονται. Έχουμε  διεκδικήσεις κι όχι αιτήματα.

Δε ζητάμε και δεν αναγνωρίζουμε κανέναν θεσμό.

Συλλογικοποιούμε τις αρνήσεις και τις ανάγκες μας και τις κάνουμε πράξη στο εδώ και τώρα.

Αυτόνομο σχήμα ιστορικού αρχαιολογικού